-

Egészséghét | Harmadik nap: piros

Forums: 

P1020374-tmbA harmadik nap főszereplői a gyümölcsök.

 

 

2020. február 12., a témahetünk harmadik napja.

Az 1.c beszámolójából:
Szerdán a gyümölcsnap keretében zajlottak a tanítási órák. Matematika órán szöveges feladatokkal, számok bontásával, relációs jelek helyes alkalmazásával foglalkoztunk, és a feladatokba beleszőttük a gyümölcsöket is. Olvasás órán  szókereső játékkal, almával kapcsolatos szavakat kerestek a gyerekek. Rajz órán, miközben szóban válogattuk a gyümölcsfajtákat, gyümölcskosarat színeztek, terveztek a gyerekek, majd az általuk hozott különféle darabolt gyümölcsökből gyümölcssalátát készítettünk, melyet jóízűen elfogyasztottunk.

 

A 4.a osztály:
A gyümölcsnap egy ceruzaforgóval indult, ahol meg kellett határozni, hogy milyen gyümölcsök vannak a kosárban. Ezt követte egy ételpiramis, mely %-os megoszlásban mutatta az egyes élelmiszercsoportokat, és azok fogyasztási arányainak javaslatát. Olvasni kellett a piramis magyarázatából, kigyűjteni a legegészségesebbnek vélt élelmiszereket, összeszámolni, hogy összesen hány %-ot tesznek ki az egyes csoportok, majd étrendeket kellett összeállítani a lehető legegészégesebb alapanyagokból.
Ez után érdekes feladatot kaptak. Végezzetek minél több mérést a mai témával kapcsolatban (szándékosan nem adtam konkrét feladatot). Az osztály bármely eszközét használhatták a feladat megoldásához a csoportok. Először csak a műanyag gyümölcsöket gyűjtötték össze (korábbról maradt a boltos játékból), mérőszalaggal méricskélték. Egy tanulónak sikerült észrevenni, hogy a mérőszalagok dobozának tetejéről le kell venni egy tárgyat, hogy hozzáférjenek a papírszalagokhoz - a mérleget. Eszébe jutott, hogy a tömegét is le kellene mérni a gyümölcsöknek, így gyorsan el is vitte a csapatához az eszközt. Miután kitalálták, hogyan kell használni (először a mérleg nyelvét a 0-hoz kell igazítani), már mérték is a műanyag narancsot. Igen ám, de annak nem volt kimutatható tömege! Így jöttek rá, hogy az osztályban lévő igazi gyümölcsöket kellene lemérni. Innen már ment minden magától. Banán, narancs, körte, alma mérése is sorra került. A feladat megbeszélésekor elmondták, hogy ez arra is jó volt, hogy rájöjjenek, hogy merjenek bátrabbak lenni. Megfogalmaztuk, hogy amit nem tilt a feladat, azt szabad. Eztán néhány számfeladatot kellett megfejteni, ahol a számokat gyümölcsök helyettesítették - volt könnyebb, volt nehezebb. És még néhány gyümölcsös útvesztő várt a gyerekekre, amit persze nagy örömmel csináltak meg. Tízórai szünetben elfogyasztották az általuk hozott gyümölcsöket, egy későbbi szünetben pedig az iskolagyümölcs program jóvoltából zöld almát kaptak és egy csomag sárga répát, ami jó lesz a holnapi zöldségnapra :)

 

Informatika órán plakátokat terveztek a tanulók

 

Azért reméljük, a 4.b-s fiúk is szeretik a gyümölcsöt!

A 4.b-sek mozaikképet készítettek technika órán